Obavijesti

Sve što trebate znati o Siegeu

img
Aug
21
0

Rainbow Six Siege je nakon lošeg izlaska 2015. godine narastao u jednu odličnu, kompetetivnu i napetu taktičku pucačinu iz prvog lica. Kompetetivna scena iz dana u dan raste, a nedavno je igra dosegla brojku od 20 milijuna igrača. Bliži nam se finale Pro lige u Njemačkoj s nagradnim fondom od 237,500$. Za ljude koji nisu upoznati s Rainbow Six Siege-om, ukratko ćemo objasniti osnovne stvari.


Gameplay

Rainbow Six Siege (R6S) je taktička pucačina iz prvog lica, orijentirana na multiplayer gdje se dvije ekipe od 5 igrača međusobno sukobljavaju. Jedna ekipa napada, a druga brani. Do pobjede se dolazi eliminacijom čitavog protivničkog tima ili igranja jednog od 3 objektiva: deaktivacija bombe, spašavanje taoca ili osiguravanje određene prostorije na mapi.

Prije samog početka runde, postoji “prep faza” koja traje 45 sekundi. Za to vrijeme ombranbena ekipa postavlja različite fortifikacije, prolaze i generalnu pripremu kako bi čuvali objektiv dok napadači za to vrijeme istražuju mapu s malim dronovima. Kada krene runda, napadači sa svim informacijama koje su skupili sa dronovima moraju smisliti kako upasti u prostorije koje druga ekipa brani i osigurati objektiv.

r6_atk_def

Dvije ekipe – napadačka i obrambena

 

Operatori

U R6S postoje različiti operatori koji pripadaju raznim protuterorističkim jedinicama (poput SAS-a, GIGN-a, GSG9…) te svaki operater ima jedinstveni gadget ili neku mogućnost koja ga razlikuje od svih ostalih operatera. Ne mogu istovremeno biti odabrana dva ista operatera. Svi operateri imaju određenu razinu “armora” koja utječe na brzinu njihovog kretanja. U obje ekipe postoje razne role koje igraju operateri. U obrani postoje “trapperi” koji postavljaju smrtonosne zamke za napadače, “lockdown” koji onemogućuju ulazak/prolaz kroz određene dijelove mape, “support” čiji gadgeti idu na benefit cijelom timu poput dodatne pancirke koju postavlja Rook.
Napadači imaju “pointmana”, operatera koji prvi ulazi u prostor i često ima neku vrstu zaštite poput štita. Postoje “breacheri” koji probijaju prepreke i razbijaju zidove te “support” igrači koji služe generalno kao podrška svojim suigračima te uništavaju gadgete od obrambene ekipe. Uz same gadgete, operatori imaju određena oružja te se nekad kompozicija tima ne slaže po gadgetima već samim oružjima koja će koristiti u borbi.

Y1ops

JTF2 | Navy Seals | BOPE | S.A.T

Destrukcija

Jedna najvažnijih mogućnosti u R6S je destrukcija okoliša. Zidovi, stropovi, podovi, prozori, vrata…skoro sve se može uništiti. Obrambena ekipa može raditi male rupice u zidovima koje su slabo uočljive te uhvatiti nespremnog napadača. Mogu napraviti i veće rupe u zidovima koje služe za rotaciju po mapi. Ipak, napadači su oni koji najviše zidova moraju razbiti kako bi se domogli do objektiva. Destrukcija se mora pametno koristiti pošto jedan metak može biti koban za svakog operatera.

r6_alpha

Skoro svaki zid se može uništiti