Obavijesti

Prvih 100 GO4 (EU/PC) kupova

img
Jan
13
0

Od samih početaka Siegea, ESL je bio glavna platforma za održavanje različitih turnira. Odigran je stoti po redu GO4 (PC) kup za europsku regiju, a osvrnuti ćemo se na sve (EU)GO4 kupove dosad.


Prvi europski GO4 kup odigran je davne 2016 godine. Točnije, 7.2.2016, a inicijalno se prijavilo preko 200 ekipa. Do početka kupa 184 ekipe su napravile check-in, a titulu je uzela ekipa naziva “I don’t know” koja se sastojala od tadađnjeg lineupa francuske organizacije AERA. Tadašnji lineup: Elemzje, Enemy_N1, Panix, Revan_N2 i Ricki, a za PENTU su igrali A1GA, Pengu, S4i, Ovie i rendier.

GO4 kupovi su turniri na ESL platformi koji služe kao polazna stepenica za sve ekipe željne ozbiljnijeg, kompetitivnijeg igranja. Kupovi su otvoreni za sve igrače, a za najbolje postoje i nagrade. ESL preko 15 godina održava GO4 turnire za različite igre, a veliki broj igrača koji danas igra u najvišim razinama je upravo počeo na GO4 kupovima.

GO4 nagrade

Prošli vikend odigran je kup #100, a prijavilo se 107 ekipa od kojih je prikladno 100 ekipa obavilo check-in. U finalu su se našle ekipe ProYo still asleep čija se jezgra sastojala od ekipe #XBOXMASTERRACE koju smo mogli pratiti na Playoffu invitationala i švedske ekipe Valfard koju predvode snooken, Renuilz i Secretly, uigrana trojka iz stare ekipe “sno0ken Knows”. S pobjedama od 5-2 na Club Houseu i Borderu, “ProYo stil asleep” uzima titulu pobjednika ljubilarnog GO4 kupa #100.
Pobjednički lineup čine: ASTRO / M4DMAN / Mac / ProYo / Ramzey

GO4 EU #100

Tri Adria ekipe su sudjelovale na ovom kupu: Gopniks, Trokut i HelmOfAwe. Gopniks i HoA ispadaju u prvom krugu dok je Trokut dogurao do trećeg kruga (top 32) gdje su ispali od britanske ekipe Revolt R6.

Kako je sve počelo

Mnoge online pucačine iz prvog lica imaju kao cilj postati elektronički sport – Postati igra koja se kompetetivno igra i gdje će pojedinci pokazati svoje vještine te se istaknuti kao odlični igrači, a samim time i nešto zaradit ili možda postati profesionalni igrači pa pretvoriti to u stalni posao. Siege isto cilja ka smjeru kompetetivnog igranja pa je u suradnji s ESL-om pokrenut Pro liga i serija različitih turnira. Krenula je organizacija “GO4” kupova koji su prisutni i u drugim igrama na ESL platformi.

Prvi Rainbow Six: Siege GO4 kup je okupio jako veliki broj ekipa, rekord koji još nije srušen: 233 ekipe prijavljene i 184 koje su obavile check-in.  Zbog velikoj broja matcheva, kup se igrao kroz dva dana (nedjelja i ponedjeljak), a finale je okupilo danas poznata imena poput Pengua, Panixa, Elemzjea, Revana… Ekipa I don’t know je pokazala svoju snagu i u sljedeća 2 kupa, a tek na kupu #4 PENTA uzima prvo mjesto. Ipak, nakon prvih 5 kupova, broj prijavljenih ekipa je pao, zajedno s interesom za igranjem kompetetivnog Rainbow Sixa.

Početkom operacije Skull Rain (ljeto 2016.) aktivnost je bila na najnižem nivou kada smo mogli vidjeti jedva 20 ekipa na turniru. U to vrijeme ekipa EURONICS koju su činili Pannari, Renuilz, Secretly, snooken i elTunisiano je uzela 3 GO4 kupa zaredom. Zbog samog stanja igre, aktivnost je pala i broj igrača se spustio. Velike probleme je stvarao netcode igre, često rubberbandanje, nepravilni hitboxi i povećani broj cheatera. Battle.Eyeu je trebalo ipak malo više vremena da se podigne na razinu na kakvoj je danas

Druga godina

Operacijom Velvet Shell započinje druga godina, a Mira postaje ogroman gamechanger. Sama igra je prošla kroz mnoge promjene, a interes za ozbiljnijim igranjem je počeo polako rasti. Nakon skoro godinu dana mogli smo vidjeti troznamekasti broj prijavljenih ekipa na kupu #53 gdje je francuska ekipa Team Vitality odnijela pobjedu. Lineup je činila već uigrana ekipa Elemzje/Enemy/Panix/Revan koja je igrala pod imenom “I don’t know”, a priključio im se još risze.  Zbog većeg broja ekipa, vidjeli smo više različitih ekipa na prvom mjestu GO4 kupova za vrijeme trajanja Velvet Shella, a tamo su se našli igrači iz Francuske, Njemačke, Finske, Poljske i Italije.

Izlaskom Velvet Shella narastao je i ukupan broj R6 igrača te je prema steamcharstu prosječni broj aktivnih Steam igrača narastao s 20.000 na 30.000 dok su brojke vezane isključivo uz uPlay platformu nepoznate. Ipak, nadolazeća operacija je obilježila drugu godinu: Operation Health. Ubisoft je otišao na riskantnu odluku odgađanja jedne cijele sezone kako bi mogli sav fokus prebaciti na unaprjeđenje igre.  Tijekom OP Healtha, broj timova na ESL-u ne varira previše, vrti se oko 70-80 timova, a beGeniusESC se pojavljuje na sceni i odmah uzima prva dva GO4 kupa. Lineup koji se sastojao od Masdemorta, Shaiika, TPEXa, ironiqzsa i sNKya je izgledao obećavajuće i nezaustavljivo. Zbog odlične igre, francuska ekipa je završila u Pro ligi, ali nije dugo potrajala zbog incidenta sa Shaiikom. Kraj Operation Healtha se na kraju krajeva smatrao uspješnim. Napravljene su mnoge izmjene na igri, a sav trud Ubisofta i ekipe developera nije bio uzalud. Dolaskom operacije Blood Orchid dolazi još igrača, a dio njih se okrenuo i ozbiljnijem igranju te guranju na ESL. Na GO4 ovu sezonu su obilježile mix ekipe poput “Adventure Calla” koji je predvodio Pengu, S1 eSports mix, Room Factory mix ekipa, Valfard i taktikINSHALLA.

Početkom prosinca došla je trenutna operacija imena White Noise koja je dovela 2 nova operatora: Dokkaebi i Vigil koji nisu imali utjecaj na metu poput Ele koja je došla sezonu prije. White Noise je dosad imao samo 5 GO4 kupova na kojima je očekivano bio manji broj prijavljenih ekipa zbog Ladder sustava koji je služio kao platforma za kvalifikaciju na R6 Invitational koji se održava u Montrealu u veljači. Dva kupa su se igrala i srijedom umjesto nedjeljom zbog Invitational kvalifikacija. Napokon smo došli do kupa #100, a uskoro završavaju kvalifikacije za Invitational. Internetom su se već proširile glasine kako će velike sportske organizacije uskočiti u Rainbow6 vode kao što je Evil Geniuses napravio nedavno akvizicijom sjevernoameričke ekipe “Continuum”. Faze, Liquid i Ninjas in Pyjamas samo su neka od imena koja kruže internetom. Prisustvom velikih organizacija raste i interes za igrom tako da u 2018. godini možemo očekivati još veći broj ekipa. Možda se po broju prijavljenih ekipa sruši i rekord postavljen na prvom GO4 kupu – 184 ekipe.

Za to vrijeme, konzolaši u Europi igraju punom parom te redovito možemo vidjeti po 200 ekipa na PS4 GO4 kupovima.

Prijavljene ekipe na svim EU PC GO4R6 turnirima

 

Broj timova na GO4 kupovima po operacijama

 

Statistika

U 100 odigranih kupova, igralo je jako puno ekipa i igrača. Mi smo uzeli neke generalne statistike koje se mogu pronaći na službenim stranicama ESL-a za GO4 EU regiju.

46 ekipa je zauzelo prvo mjesto GO4 kupa, a među različitim sastavima ekipa našlo se 186 igrača. Ovu listu predvode Elemzje, Pannari, Enemy_N1 i Panix koji su osvojili GO4 kup čak 13 puta. Odmah iza njih su Pengu (12), Secretly (11) i Renuilz (10).

Igrači s 5 ili više GO4 pobjeda

Od 46 ekipa, najuspješniji je bio europski sastav “I don’t know” koji je skupio 12 pobjeda, ali treba napomenuti kako se lineup s vremenom mjenjao. U počecima su tu bili Elemzje, Enemy, Panix i Revan koji su kasnije postali članovi Vitalitya, dok su njihova mjesta popunili meepeY i Lacky kojima su se priključili LeonGids, Renuilz i Secretly te su u takvom lineupu išli u pohod na Invitational. Prati ih njemački EURONICS s 9 pobjeda čiju su jezgru činili Pannari, Renuilz, Secretly i snooken do kraja 2016. godine.

Ekipe koje su osvojile 2 ili više GO4 kupa

Po nacionalnosti igrača, najviše su osvajale “EU” ekipe koje su imale igrače iz više europskih država. Ovdje možemo ubaciti i mix ekipe poput FriendsOfFabian i Adventure Call koje u statistici imaju zastave Uzbekistana i Belgije. Slijede francuske ekipe s 20 pobjeda i njemačke s 15. Malo dalje od njih su poljske i ruske ekipe s po 8 i 7 GO4 pobjeda.

GO4 kupovi po državama

 

OVDJE možete pogledati kompletnu statistiku koju smo izvukli za vas.

ESL GO4 kupovi su odlična prilika za sve igrače i timove da se probaju probiti i stvoriti neko ime za sebe.  Ovdje rankovi i account level apsolutno ništa ne znače, a to smo vidjeli iz iskustva par domaćih ekipa. Ako imate ekipu koja igra ESL ili tek planirate krenuti, slobodno nam se pridružite na Discordu!